drożdżowa gwiazda z makiem
13.12.17
Za dwa tygodnie święta, więc czas poćwiczyć świąteczne dania. W tym roku w moich rękach pozostaje departament słodyczy, więc poszukiwałam czegoś, co mogłabym podać obok nieodzownego cynamonowego sernika. Poszukiwania nie trwały długo, bo w oko wpadł mi przepiękny makowiec z Kwestii Smaku. Nie jestem fanką makowców, ale chyba dlatego, że nie miałam okazji obcować z idealnie puchatym ciastem o wilgotnym makowo-bakaliowym wnętrzu, czyli dokładnie takim jakie wychodzi z tego przepisu. Na dodatek, mimo imponującego wyglądu. jest dość łatwe w przygotowaniu, także do dzieła!
Drożdżowa gwiazda z makiem
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 180 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 50 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- 300 g masy makowej (u mnie nieco więcej (ok 400-500 g )
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- lukier: kilka łyżek soku z cytryny i cukier puder
Do miski wsypać mąkę, pośrodku zrobić dołek i wkruszyć doń drożdże i wsypać cukier. Stopniowo wlewać mleko, mieszając z drożdżami i zagarniając nieco mąki. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Dodać jajka i delikatnie wymieszać składniki, a gdy się jako tako połączyć dodać roztopione masło i szczyptę soli. Następnie wyrabiać ciasto przez ok 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i dostawić do wyrośnięcia na ok 45 minut.
Ciasto wyłożyć na blat posypany niewielką ilością mąki, uformować kulę i pokroić na 4 równe części. Pierwszą część rozwałkować na placek o średnicy ok 25 cm i położyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej na wierzchu, zostawiając 1 cm odstęp od krawędzi. Postąpić tak kolejno z kawałkami nr 2 i 3, na koniec przykrywając 4 plackiem.
Następnie na środku ciasta ustawić szklankę lub filiżankę i pokroić ciasto ostrym nożem na 16 kawałków, docinając tylko do krawędzi naczynia. Każdy kawałek okręcić dwa razy, parami na zmianę (tj. jeden kawałek okręcić dwa razy w prawo, a sąsiadujący dwa razy w lewo). Schodzące się kawałki zlepić na końcu, by utworzyły ramiona gwiazdy. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wierzch ciasta posmarować delikatnie rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec ok 25 minut na złoty kolor. Po ostygnięciu polać cytrynowym lukrem (sok z cytryny zmieszany z cukrem pudrem do właściwej konsystencji). Smacznego!
2 komentarze
Wspaniały wypiek!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń