słodkie choinki z ciasta francuskiego
20.12.17
Nie chce wam się piec kolejnego makowca, piernika czy sernika na gwiazdkową imprezę dla znajomych czy pracowego śledzika? Choinki z ciasta francuskiego to banalnie prosty, a przy tym bardzo efektowny sposób na świąteczny deser. Pomysł na choinki przewijał się w moim polu widzenia od dłuższego czasu (i to w wersji zarówno wytrawnej, jak i słodkiej) i aż żałuję, że zwlekałam z jego wypróbowaniem aż do zeszłego roku. Jest naprawdę fenomenalny w swej prostocie.
Słodkie choinki z ciasta francuskiego
- 1 duży lub dwa mniejsze arkusze chłodzonego ciasta francuskiego
- krem czekoladowy / migdałowy / orzechowy / dżem - co macie pod ręką i lubicie
- rozkłócone jajko
- cukier (gruba rafinada)
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia. Połowę dużego arkusza ciasta francuskiego (lub jeden mniejszy) posmarować wybranym nadzieniem (u mnie pól na pół krem czekoladowy i powidła śliwkowe). Przyłożyć drugą połową arkusza (drugim arkuszem) i docisnąć. Ostrym nożem wyciąć kształt choinki (z resztek można złożyć drugą Franken-choinkę ;)). Następnie każdy bok choinki naciąć w ok 1.5-2 cm paski i zwinąć spiralnie by tworzyły gałęzie idealne do odrywania. Całość posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok 15-20 minut, aż ciasto się ładnie zrumieni (brzegi mogą się przypiekać szybciej, wtedy należy przykryć je kawałkami folii aluminiowej). Podawać po ostudzeniu. Smacznego!
3 komentarze
pięknie się będą prezentowały na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńDzięki!
OdpowiedzUsuń