pieczony sernik matcha
15.2.18
Kolejne zielone ciasto urodzinowe - tym razem padło na sernik matcha. Ponieważ robiłam już jeden na zimno, postanowiłam tym razem zmierzyć się z bardziej klasycznym sernikiem, choć i tym razem pokusiłam się o spód oreo (można zastąpić spodem z czekoladowych herbatników). Sernik jest niesłodki, o wyraźnej herbacianej nucie. Jedyne, co bym poprawiła w przyszłości, to dodanie jakiejś polewy, bo cukier puder niknie w oczach, niczym pierwszy śnieg ;)
Sernik matcha
(forma o średnicy 24 cm)
- 250 g ciasteczek Oreo (lub czekoladowych herbatników)
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 kg sera twarogowego (na sernik)
- 4 jajka
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2.5 łyżeczki herbaty matcha
- opcjonalnie zielony barwnik dla ładniejszego koloru
Tortownicę wyłożyć papierem, piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Przed włożeniem ciasta do piekarnika warto włożyć na spód inną formę wypełnioną gorącą wodą.
Ciasteczka zmiksować blenderem lub inaczej rozgnieść na okruchy, następnie połączyć dokładnie z rozpuszczanym masłem i wyłożyć masą ciasteczkową formę. Włożyć na chwilę do lodówki.
W dużej misce zmiksować twaróg z cukrem na wysokich obrotach do osiągnięcia gładkiej masy. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując każdorazowo masę dokładnie. Na koniec dodać esencję, mąkę ziemniaczaną, herbatę i barwnik, jeśli go używacie. Zmiksować krótko na wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników. Wyłożyć masę serową na spód.
Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec koło 1 godziny. Studzić stopniowo, nie wyjmując ciasta od razu z piekarnika. Przed podaniem warto schłodzić i polać ulubioną polewą. Niestety cukier puder szybko się topi od wilgoci w cieście. Smacznego!
1 komentarze
ale wygląda super :) aż wstyd się przyznać, żę matcha jeszcze w ogóle nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń