placki bananowo-owsiane
2.2.18
Nieco zdrowsza, a tak samo pyszna wersja śniadaniowego klasyka - placków. Nie zawierają cukru, cała ich słodycz pochodzi z bananów, a mąkę można zamienić na pełnoziarnistą. Ta cała zdrowość im jednak nie szkodzi - są puszyste w środku, chrupiące z zewnątrz i pyszne. Przepis wypatrzyłam na blogu Smitten Kitchen, a poniżej podaję z moimi modyfikacjami.
Placki bananowo-owsiane
(na 2 duże porcje)
- 2 duże, dojrzałe banany
- 80 g płatków owsianych (można użyć "błyskawicznych" jak do owsianki, ja użyłam zwykłych)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 95 g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej
- mleko - kilka łyżek do namoczenia płatków, jeśli używacie zwykłych + kilka łyżek do rozgęszczenia ciasta
- olej do smażenia
- cukier puder / ulubione sosy / owoce do podania
Płatki owsiane zwykłe zalać kilkoma łyżkami mleka i odstawić na co najmniej 10-15 minut na bok. Przy ekspresowych można pominąć ten krok, przy zwykłych pewnie też tylko płatki mogą być bardziej wyczuwalne w cieście.
W dużej misce rozgnieść banany widelcem na papkę, następnie dodać płatki, sól, cynamon i dokładnie wymieszać. Można znów na chwilę odstawić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz stopniowo dodawać mleko, by uzyskać właściwą konsystencję ciasta (musi zsuwać się z łyżki, ale nie rozlewać po patelni).
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki, aż się zrumienią z obu stron. Przy nakładaniu warto je nieco rozpłaszczyć łyżką, bo i tak urosną. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
0 komentarze