placki bananowo-owsiane

2.2.18

Nieco zdrowsza, a tak samo pyszna wersja śniadaniowego klasyka - placków. Nie zawierają cukru, cała ich słodycz pochodzi z bananów, a mąkę można zamienić na pełnoziarnistą. Ta cała zdrowość im jednak nie szkodzi - są puszyste w środku, chrupiące z zewnątrz i pyszne. Przepis wypatrzyłam na blogu Smitten Kitchen, a poniżej podaję z moimi modyfikacjami.


Placki bananowo-owsiane
(na 2 duże porcje)
  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 80 g płatków owsianych (można użyć "błyskawicznych" jak do owsianki, ja użyłam zwykłych)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 95 g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej
  • mleko - kilka łyżek do namoczenia płatków, jeśli używacie zwykłych + kilka łyżek do rozgęszczenia ciasta
  • olej do smażenia
  • cukier puder / ulubione sosy / owoce do podania
Płatki owsiane zwykłe  zalać kilkoma łyżkami mleka i odstawić na co najmniej 10-15 minut na bok. Przy ekspresowych można pominąć ten krok, przy zwykłych pewnie też tylko płatki mogą być bardziej wyczuwalne w cieście.
W dużej misce rozgnieść banany widelcem na papkę, następnie dodać płatki, sól, cynamon i dokładnie wymieszać. Można znów na chwilę odstawić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz stopniowo dodawać mleko, by uzyskać właściwą konsystencję ciasta (musi zsuwać się z łyżki, ale nie rozlewać po patelni). 
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki, aż się zrumienią z obu stron. Przy nakładaniu warto je nieco rozpłaszczyć łyżką, bo i tak urosną. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.