prosty chłodnik z botwinki

8.6.18

Ochłodzenie było i się zmyło. Na nadchodzący upalny weekend mam dla Was przepis na chłodnik i to taki na szybko, bez konieczności wcześniejszego gotowania bulionu. Żeby wzmocnić słodki smak buraczków postanowiłam na początku poddusić je w miodzie i odrobinie octu balsamicznego. Efekt wyszedł doskonały. Gorąco (haha) polecam!


Prosty chłodnik z botwinki
  • spory pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 500 ml wody (lub więcej jeśli potrzeba)
  • 1 l kefiru
  • sól, pieprz
  • do podania: posiekany ogórek, rzodkiewki, ugotowane jajko, zioła
  • 2-3 łyżki oliwy
Botwinkę umyć, osuszyć, buraczki dokładnie wyszorować i pozbawić korzonków, następnie pociąć na plasterki. Resztę botwinki drobno posiekać. Na dnie garnka rozgrzać oliwę i dodać buraczki, chwilę obsmażać. Następnie dodać miód i ocet oraz gałązki botwinki. Dusić 2 minuty. Dodać liście oraz wodę, zagotować, doprawić. Gotować ok 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. 
Do ostudzonego wywaru dodać kefir i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na tak długo by chłodnik mocno się schłodził. Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem oraz posiekanym ogórkiem i rzodkiewką. Smacznego!



Zobacz także

1 komentarze

  1. prosty przepis, udało mi się zrobić tę zupę a nie jestem mistrzynią w kuchni

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.