prosty chłodnik z botwinki
8.6.18
Ochłodzenie było i się zmyło. Na nadchodzący upalny weekend mam dla Was przepis na chłodnik i to taki na szybko, bez konieczności wcześniejszego gotowania bulionu. Żeby wzmocnić słodki smak buraczków postanowiłam na początku poddusić je w miodzie i odrobinie octu balsamicznego. Efekt wyszedł doskonały. Gorąco (haha) polecam!
Prosty chłodnik z botwinki
- spory pęczek botwinki z małymi buraczkami
- 1 łyżka miodu
- 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
- 500 ml wody (lub więcej jeśli potrzeba)
- 1 l kefiru
- sól, pieprz
- do podania: posiekany ogórek, rzodkiewki, ugotowane jajko, zioła
- 2-3 łyżki oliwy
Botwinkę umyć, osuszyć, buraczki dokładnie wyszorować i pozbawić korzonków, następnie pociąć na plasterki. Resztę botwinki drobno posiekać. Na dnie garnka rozgrzać oliwę i dodać buraczki, chwilę obsmażać. Następnie dodać miód i ocet oraz gałązki botwinki. Dusić 2 minuty. Dodać liście oraz wodę, zagotować, doprawić. Gotować ok 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Do ostudzonego wywaru dodać kefir i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na tak długo by chłodnik mocno się schłodził. Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem oraz posiekanym ogórkiem i rzodkiewką. Smacznego!
1 komentarze
prosty przepis, udało mi się zrobić tę zupę a nie jestem mistrzynią w kuchni
OdpowiedzUsuń