lemoniada rabarbarowo-truskawkowa
12.6.18
Parę dni temu na facebookowym profilu ogłosiłam ankietę z niezwykle ważkim pytaniem: czy w takiej upalne dni, jakie mamy teraz, preferujecie koktajle owocowe czy też lemoniady. Długo był remis, ale w końcu szala zdecydowanie przeważyła na lemoniady i trochę się nie dziwię, bo cudownie chłodzą. Aczkolwiek dobry, nie przesłodzony koktajl na kefirze czy maślance też nie jest do pogardzenia ;) Tak czy siak poniżej znajdziecie przepis na pyszną kwaśno-słodką lemoniadę rabarbarową z rozmarynem. Idealnie gasi pragnienie!
Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa z rozmarynem
- 300 g rabarbaru
- 200 g truskawek
- 1-1.5 l wody
- skórka starta z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny (można mniej, jeśli chcecie żeby lemoniada była bardziej słodka)
- 4 łyżki cukru
- 3-4 gałązki rozmarynu
- dodatkowo plasterki cytryny do dekoracji
Owoce dokładnie umyć. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić. Odciąć liście rabarbaru, a łodygi pokroić na kawałki ok 1 cm. Do garnka nasypać cukier i podgrzewać go na średnim ogniu do czasu aż się nieco rozpuści. Dodać rabarbar, wymieszać i podgrzewać ok 5 minut. Dodać truskawki oraz skórkę cytrynową, znów wymieszać, podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok 5 minut. Na koniec dodać sok z cytryny. Odstawić z ognia. Przecedzić kompot przez gęste sito do szklanego naczynia. Dodać gałązki umytego rozmarynu i odstawić do schłodzenia. Przed podaniem dodać pokrojone plasterki cytryny i ewentualnie lód. Smacznego!
1 komentarze
U mnie w takie upały zdecydowanie sprawdza się... woda :) Jednak od czasu do czasu tak pyszną lemoniadą bym nie pogardziła :)
OdpowiedzUsuń