pieczone placki z cukinii

6.6.18

Chwilowe ochłodzenie do nas przyszło, więc można nawet odpalić piekarnik. Przyznam się, że mam słabość ogromną do placków wszelakich, ale ostatnio muszę ograniczyć nieco smażenie (starość nie radość), więc kombinuję jakby tu ugryź temat placków od innej strony. Na pierwszy rzut poszły cukiniowe, bo cukinię kocham w każdej postaci. Sekretem nierozpadających się placków z cukinii jest ich mocne odciśnięcie z wody. Czy takie z piekarnika są dobre? Tak. Czy tak dobre jak te z patelni? No nie, niestety. Ale na diecie trzeba się poświęcić... A podane z dobrymi tzatzikami prawie dorównują smażeniakom ;)

Pieczone placki z cukinii
z tzatzikami
  • 2 średnie cukinie
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • tzatziki: 2 ogórki, mały kubek jogurtu greckiego, mały ząbek czosnku, sól, pieprz, nieco świeżej mięty
Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć na sito i posolić. Po ok 10 minut odsączyć z wody - najlepiej zawijając w czystą szmatkę i wykręcając. 
W misce połączyć cukinie, startą cebulę, przyprawy i rozkłócone jajko. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto wykładać po łyżce na blachę, rozpłaszczając trochę. Mi wyszło dziewięć dość dużych placków. Piec ok 20 minut aż do lekkiego przypieczenia, następnie łopatką podważyć placki i przełożyć na drugą stronę. Piec kolejne 15 minut, aż brzegi się zezłocą.
W międzyczasie obrać ogórki, usunąć środek i pokroić w drobną kostkę. Połączyć z jogurtem, posiekanym czosnkiem i przyprawami. Ciepłe placki podawać z tzatzikami. Smacznego!



Zobacz także

1 komentarze

  1. Jeszcze nigdy nie piekłam placków :) Będe musiała spróbować, bo na patelni zbyt mi się rozpadają :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.