chlebek bananowy

27.11.18

Dawno nie było czegoś słodkiego, więc spieszę naprawić ten stan rzeczy. Poniżej znajdziecie przepis na najprostszy chleb bananowy, bez żadnych dodatków. Jest tak prosty, że nie trzeba wyciągać żadnego miksera, wystarczy widelec i łyżka. Proporcję podaję na małą keksówkę - wychodzi ilość w sam raz na weekendowe co nieco do herbaty. Pamiętajcie, żeby zawsze używać jak najbardziej dojrzałych bananów - mają najlepszy smak i konsystencję do tego wypieku.


Chlebek bananowy
  • 3-4 bardzo dojrzałe banany (ilość w zależności od wielkości)
  • 100 g cukru (brązowego lub białego)
  • 1 rozbełtane jajko
  • 75 g miękkiego masła
  • 170 g mąki
  • opcjonalnie 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • opcjonalnie: połamana czekolada
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem.
W misce dokładnie rozgnieść banany widelcem. Dodać cukier (zwykły i waniliowy), jajko, masło i dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z sodą i solą, następnie dodać do bananów i wymieszać łyżką. Na koniec dodać połamaną czekoladę, jeśli używamy, wymieszać. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać i piec ok godzinę. Smacznego!

Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.