dipy imprezowe - guacamole, tapenada, hummus i sos czosnkowy
8.11.18
Dziś mam dla Was aż cztery przepisy. Co prawda niewielkie, ale za to ratujące każdą imprezę czy mniejsze towarzyskie spotkanie. A i na dodatek do lunchu pracowego świetnie się nadają (poza sosem czosnkowym, rzecz jasna), takie są wszechstronne. Pewnie je wszyscy znakomicie znacie, ale jeśli nie to zapraszam. Proporcje poniżej są w wydaniu na imprezę na 10-15 osób (przy 15 raczej nie ma szansy żeby coś z nich zostało na drugi dzień ;)) i wielokrotnie przetestowane.
Guacamole
- 2 duże lub 3 małe dojrzałe awokado
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 1/2 czerwonej cebuli - posiekanej bardzo drobno
- łyżeczka kuminu
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie kilka kropel tabasco
- opcjonalnie garść świeżych liści kolendry
- opcjonalnie dojrzały pomidor pozbawiony skóry i pestek
Awokado - im bardziej dojrzałe tym lepsze - należy pozbawić skóry i pestki (pestki na razie nie wyrzucajcie). Miąższ włożyć do miski i rozgnieść widelcem, dodać sok z limonki (zapobiegnie ciemnieniu, plus doda smaku), oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kumin.Wszystko razem dokładnie ugnieść i wymieszać. Guacamole ma w zasadzie konsystencję papki, choć mogą być w nim wyczuwalne kawałki awokado. Dodać posiekaną cebulkę, kolendrę (jeśli używacie), posiekanego pomidora (jeśli używacie). Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie tabasco. Guacamole należy zjeść w miarę szybko, nie nadaje się do długiego przechowywania, jednak jeśli chcecie je zrobić wieczór przed imprezą włóżcie do miseczki czy słoika z sosem pestkę awokado - uchroni sos przed niepożądaną zmianą koloru.
Tapenada
- ok 400 g czarnych oliwek (bez pestek, bez zalewy)
- 3-4 małe ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- ok 5-6 łyżek oliwy
- sól, pieprz, tymianek (najlepiej świeży)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- opcjonalnie 3-4 fileciki anchois
Wszystkie skłądniki wrzucić do blendera i zmiksować do uzyskania pasty, jeśli jest za gęsta - dolać oliwy. Po zmiksowaniu włożyć do słoika, wierzch pokryć cienką warstwą oliwy. Schować na kilka godzin do lodówki, żeby się przegryzła - można ją przechowywać nawet kilka tygodniu, ale nigdy tak długo nie stoi. Świetnie smakuje też jako dodatek do makaronu. Smacznego!
Hummus (wersja uproszczona)
- 1 puszka (400g) ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek pasty tahini
- 1 łyżeczka kuminu
- 3-4 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz, odrobinę wędzonej papryki
- 2 łyżki oliwy
Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku blendera, dodać ze dwie łyżki wody i zmiksować (jeszcze nie musi być bardzo gładka). Dodać resztę składników: sok z cytryny, kumin, pastę tahini, oliwę oraz sól, pieprz i paprykę. Zmiksować całość na gładką pastę. Jeśli jest za gęsta dodać trochę wody/ zalewy spod ciecierzycy. Przechowywać w słoiku z cienką warstwą oliwy rozprowadzoną po wierzchu. Smacznego!
Sos czosnkowy najprostszy
- duży gęsty jogurt (ale nie typu greckiego! musi być bardziej "płynny")
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Jogurt przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać. Zostawić na kilka godzin w lodówce żeby się przegryzły smaki. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego!
0 komentarze