sałatka ziemniaczana z szynką i pikantnym korniszonem

6.11.18

Jesień, co prawda wyjątkowo powoli, acz nieuchronnie zawładnęła okolicą, więc czas na jakieś konkretniejsze danie. Od dłuższego czasu chodziła za mną porządna sałatka ziemniaczana, taka z dużą ilością dodatków. Koniecznie musiały być w niej pikantne korniszony oraz wkładka mięsna, ale rzecz jasna można sałatkę modyfikować dowolnie. Sos natomiast zawiera tajny składnik, ale można się bez niego obejść ;)


Sałatka ziemniaczana z szynką i pikantnym korniszonem
  • 1 kg ziemniaków
  • 80g szynki serrano w plastrach (lub innej w podobnym typie)
  • ok 8 sztuk średniej wielkości korniszonów z chili
  • 1 mała lub 1/2 dużej czerwonej cebuli, pokrojonej w półksiężyce
  • 1-2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • opcjonalnie łyżka remulady (duński sos na bazie majonezu, moje ostatnie wielkie odkrycie)
  • sól, pieprz 
  • opcjonalnie starty ser typu parmezan na wierzch
Obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki ugotować by były miękkie, ale nie rozpadały się. Po odcedzeniu przelać je zimną wodą żeby  przestały się gotować. Zostawić do odcedzenia.
Szynkę pokroić lub porwać na kawałki i smażyć na suchej patelni teflonowej, aż się nieco zrumieni. Korniszony pokroić w kostkę.
W dużej misce wymieszać ziemniaki z pozostałymi składnikami. W miseczce wymieszać składniki sosu i doprawić solą i pieprzem. Zalać sosem sałatkę i wymieszać. Odstawić do lodówki w chłodne miejsce na co najmniej godzinę, by składniki się przegryzły. Wierzch można posypać płatkami twardego sera. Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.