sałatka ziemniaczana z szynką i pikantnym korniszonem
6.11.18
Jesień, co prawda wyjątkowo powoli, acz nieuchronnie zawładnęła okolicą, więc czas na jakieś konkretniejsze danie. Od dłuższego czasu chodziła za mną porządna sałatka ziemniaczana, taka z dużą ilością dodatków. Koniecznie musiały być w niej pikantne korniszony oraz wkładka mięsna, ale rzecz jasna można sałatkę modyfikować dowolnie. Sos natomiast zawiera tajny składnik, ale można się bez niego obejść ;)
Sałatka ziemniaczana z szynką i pikantnym korniszonem
- 1 kg ziemniaków
- 80g szynki serrano w plastrach (lub innej w podobnym typie)
- ok 8 sztuk średniej wielkości korniszonów z chili
- 1 mała lub 1/2 dużej czerwonej cebuli, pokrojonej w półksiężyce
- 1-2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- opcjonalnie łyżka remulady (duński sos na bazie majonezu, moje ostatnie wielkie odkrycie)
- sól, pieprz
- opcjonalnie starty ser typu parmezan na wierzch
Obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki ugotować by były miękkie, ale nie rozpadały się. Po odcedzeniu przelać je zimną wodą żeby przestały się gotować. Zostawić do odcedzenia.
Szynkę pokroić lub porwać na kawałki i smażyć na suchej patelni teflonowej, aż się nieco zrumieni. Korniszony pokroić w kostkę.
W dużej misce wymieszać ziemniaki z pozostałymi składnikami. W miseczce wymieszać składniki sosu i doprawić solą i pieprzem. Zalać sosem sałatkę i wymieszać. Odstawić do lodówki w chłodne miejsce na co najmniej godzinę, by składniki się przegryzły. Wierzch można posypać płatkami twardego sera. Smacznego!
0 komentarze