krem z marchwi z prażonym bobem

20.7.15

Prażony bób to jest prawdziwy hit tego sezonu. Pomysł na uprażony bób Luby przyniósł z jakiejś rodzinnej kolacji (na której mnie niestety nie było). Nie miał jednak przepisu, więc zaczęliśmy szukać co matka-internet ma na ten temat do powiedzenia. Oczywiście, receptur jest mnóstwo, ale ostatecznie wypróbowaliśmy opcję pieczoną w pikantnych przyprawach. Mówię Wam, taki chrupiący bób to coś wspaniałego i znika w zatrważającym tempie. Ale okazało się, że jako oryginalny dodatek do zupy marchewkowej też się sprawdza doskonale (inspiracja stąd). Chrupiące, pikantne ziarenka w aromatycznej kremowej zupie, to jest to! 


Prażony bób
  • 0,5 kg bobu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka płatków chili
  • sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzuć bób i gotować 5 minut, aż lekko zmięknie (ale nie może się rozpadać). Odlać, ostudzić, a następnie obrać ziarenka ze skórek (można nie obierać, ale wtedy skórka się spiecze a środek pozostanie miękki).
Wrzucić bób do miski, dodać oliwę i przyprawy wedle uznania - dokładnie wymieszać. 
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, bób rozłożyć w jednej warstwie na papierze. Piec ok 15-20 minut, w zależności od tego jaki stopień zrumienienia chcemy uzyskać. Pod koniec można włączyć grill, by dodatkowo podrumienić ziarna.


Krem z marchwi z prażonym bobem
(na 4 osoby)
  • 4 dorodne marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 3 dymki, tylko białe części
  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru (dodałam suszonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • prażony bób i kolendra do przybrania
Marchewki i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dymkę i czosnek pokroić w plasterki. 
W garnku rozgrzać dwie łyżki oliwy i zeszklić. Dodać ziemniaki i marchewkę. Podsmażać 4-5 minut. Dodać imbir, kurkumę i czosnek - smażyć kolejną minutę. Wlać bulion i gotować ok 30 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia, zmiksować zupę na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Wlać do talerzy lub miseczek, wierzch posypać prażonym bobem i listkami kolendry. Smacznego!


 

Zobacz także

1 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.