ciasto jogurtowe z czereśniami

15.7.15

Rzutem na taśmę, jeszcze jedno ciasto czereśniowe. Tym razem mięciutkie, wilgotne (a właściwie nawet zakalcowate, ale są tacy co twierdzą, że lubią) i słodkie, z dużą zawartością jogurtu (który to właśnie jest prawdopodobną przyczyną zakalca). Oczywiście, czereśnie można zastąpić innymi owocami. Mimo wszystko ciasto fajne i szybko się robi :)



Ciasto jogurtowe z czereśniami
(na blachę 22x28)
  • 125g masła
  • 300g jogurtu greckiego
  •  2 jajka
  • 250g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g cukru
  • 300g wydrylowanych czereśni 
  • cukier puder do posypania
Piekarnik rozgrzać do 160 st. C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Następnie naprzemiennie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt, miksując do połączenia się składników. Ciasto przelać do blaszki. Na wierzchu ułożyć wydrylowane czereśnie (lub inne owoce). Piec ok 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło - jeśli jest suchy, można wyjmować. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!




Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.