chutney z czerwonych porzeczek
17.7.15
Dziś mam dla Was propozycję owocową na ostro, czy chutney z czerwonych porzeczek. Wspaniałe połączenie smaku kwaśnego, słodkiego i ostrego. Idealny do serów, pasztetów czy mięsa. No i ten piękny kolor...
Chutney z czerwonych porzeczek
- 500g czerwonych porzeczek
- 8 łyżek brązowego cukru
- 2 małe szalotki
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2/3 łyżeczki chili w płatkach (opcjonalnie można użyć kilka plasterków świeżego chili)
- 2/3 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki octu jabłkowego
Porzeczki umyć, pozbawić gałązek. Szalotki i chili (jeśli używamy) drobno posiekać.W rondlu wymieszać porzeczki, szalotki, cukier, ocet i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować, aż sos się zagęści. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Gorący sos zlać do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Jak zawsze polecam pasteryzację w piekarniku.
0 komentarze