mini pizze

4.9.15

To trochę zaległy post, bo mini pizze były gwiazdą letniego pikniku, ale co zrobić... Przyszły upały i nie miałam serca publikować przepisu, który wymaga piekarnika rozgrzanego do 250 st. C ;) Teraz aura bardziej sprzyja, a przepis się nie zdezaktualizował. Recepturę na mini pizze znalazłam na Kwestii Smaku i właściwie cytuję bez większych zmian:


Mini pizze
(6 sztuk)
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 saszetka drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki ciepłej (ale nie za gorącej!) wody
  • 2 łyżki oliwy
  • do przybrania: sos pomidorowy (domowy lub naprędce przyrządzony z pasaty i przypraw), kulka sera mozzarella, inne sery, plasterki pieczarek, pomidorki koktajlowe, rukola
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól i wymieszać. Wlać ciepłą wodę oraz 2 łyżki oliwy - wymieszać łyżką. Następnie zagnieść ciasto, wyrabiając je starannie przez około 15 minut aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło (przyznam, że wykorzystałam do tego Lubego). Zostawić w ciepłym miejscu w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 45-60 minut. W międzyczasie przygotować dodatki oraz mocno nagrzać blachę lub kamień do pizzy w piekarniku, w maksymalnej temperaturze (250 st. C).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść w kulę i podzielić na 6 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoniach rozciągając ciasto (a nie wałkując), na okrąg o średnicy około 12-15 cm. Placki układać na desce lub łopatce podsypanej mąką, z której łatwo będzie zsunąć pizze na blachę/kamień. Na wierzchy placków rozsmarować sos pomidorowy i rozłożyć dodatki wg uznania (poza listkami rukoli). Zsunąć pizze na blachę/kamień i piec ok 8 minut do lekkiego zrumienienia brzegów. Po upieczeniu posypać listkami rukoli. Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.