tarta rustykalna z owocami leśnymi

9.9.15

Kolejna propozycja na poprawę humoru, bo wiadomo, że co jak co, ale ciasto zawsze sprawia, że wszystko wygląda lepiej. A to na dodatek jest ciasto, przy którym nie trzeba się specjalnie starać żeby było najpiękniejsze na świecie. No i najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z kulką lodów. Część mąki zastąpiłam mąką razową, dzięki czemu tarta nabrała ciekawego, głębokiego smaku. Owoców można oczywiście użyć różnych, jakie będą pod ręką...


Tarta rustykalna z owocami leśnymi
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 150 g zimnego masła
Nadzienie
  • 500 g mieszanych owoców - u mnie: jeżyny, maliny, borówki, czerwone porzeczki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniacznej lub kukurydzianej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 żółtko do posmarowania brzegów i cukier do posypania
Do miski przesiać mąkę pszenną, mąkę żytnią, dodać cukier, sól i jajko. Masło szybko posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagnieść gładkie ciasto i uformować dysk. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Owoce umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce wymieszać owoce z pozostałymi składnikami.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami pergaminu, starając się osiągnąć mniej więcej okrąg o średnicy 40 cm. Przenieść całość na blachę i odkleić górny arkusz. Na środku ułożyć owoce, zostawiając ok 4 cm margines. Zawinąć brzegi zakładając je na owoce, lekko dociskając. Posmarować wystające brzegi żółtkiem i posypać grubym cukrem. Piec ok 35 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Lekko przestudzić i podawać z gałką ulubionych lodów, np śmietankowych (u nas lody o smaku owoców leśnych). Smacznego!





Zobacz także

5 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.