patriotyzm na talerzu
12.6.08Zaczynam odnosić wrażenie, że piłka nożna jest wszędzie (a co za tym idzie, polscy kibice są wszędzie) i nie powiem, żeby mnie to cieszyło. Co prawda nie mam bardzo złego stosunku do tego akurat sportu... ba, nawet kiedyś oglądałam z żywym zainteresowaniem jedne czy drugie mistrzostwa, ale nie umiem się jakoś wczuć w emocje kibica polskiej drużyny. W ty przypadku wyłazi ze mnie defetyzm.
Żeby jednak nie być zupełnie odsądzoną od czci i wiary, kibicom proponuję przed meczem wzmocnić się patriotycznym daniem czyli leniwymi (dobre bo polskie ;)) z musem truskawkowym i śmietaną. Pyszne i w polskich barwach :)
Żeby jednak nie być zupełnie odsądzoną od czci i wiary, kibicom proponuję przed meczem wzmocnić się patriotycznym daniem czyli leniwymi (dobre bo polskie ;)) z musem truskawkowym i śmietaną. Pyszne i w polskich barwach :)
Był co prawda przepis na owe leniwe na eblogowej wersji tego bloga, ale dla leniwych (ha!) podam jeszcze raz:
Leniwe wg Neli Rubinstein
250g białego, niezbyt mokrego sera
1 jajko
1 żółtko
ok. ½ łyżeczki soli
½- ¾ szklanki mąki
Rozetrzeć odciśnięty ser z solą, jajkiem i żółtkiem. Dodać mąki, wymieszać widelcem. Powinno się odstawić na 30min, ale można i bez odstawiania. Uformować dość gładkie ciasto, jeśli się klei, to można jeszcze podsypać mąką. Formować wałeczki, zrobić kratkę na wierzchu tępą stroną noża. Kroić w ok. 5cm kawałki. Gotowe leniwe wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Zamieszać, by nie przywarły do dna, a gdy wypłyną można je wyjmować. Podawać z masełkiem i zrumienioną bułeczką lub śmietaną i cukrem.
Mus truskawkowy
kubek truskawek
3 łyżki cukru
Podane składniki zmiksować.
0 komentarze