szybki obiad
17.6.08Dziś na obiad spreparowałam szybkie penne z cukinią i pomidorami. Można użyć świeżych pomidorów, ale ja z lenistwa sięgnęłam po pomidory z puszki. I wszystko byłoby świetnie, gdyby nie to, że pomidory, które miały być bez skórki, ku mojemu zdumieniu ową skórkę (mocno sfatygowaną) miały. Chyba powinnam złożyć reklamację...
Tak czy siak makaron wyszedł super. Przepis dla chętnych poniżej:
Makaron z cukinią i pomidorami
na 2-3 osoby
- 1 średnia cukinia
- 1 puszka pomidorów albo 2-3 świeże pomidory obrane ze skóry
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- opcjonalnie 1-2 papryczki pili-pili
- parmezan
Cukinię umyć, pokroić na dość cienkie półplasterki, wrzucić na sito, posolić i zostawić na jakieś 10min. W tym czasie można wstawić wodę na makaron, posiekać czosnek i przygotować pomidory. Na rozgrzanej oliwie zeszklić czosnek. Następnie cukinie w miarę możliwości osuszyć papierowym ręcznikiem i wrzucić na oliwę (można też dodać papryczki jeśli ktoś lubi takie ostrości, jak my). Smażyć aż zmięknie, posolić i popieprzyć, dodać pomidory i dusić jeszcze chwilkę. Doprawić przyprawami do smaku. Podawać z jakim bądź makaronem, posypane tartym parmezanem, a i świeża bazylia byłaby na miejscu...
0 komentarze