soczewica rules

14.1.09

I kolejna zimowa sycąco-rozgrzewająca zupa. Tym razem przepis pochodzi z Podróże kulinarne - kuchnia turecka. A właściwie nie tyle pochodzi, ile przepis z tej książki zainspirował mnie do stworzenia czegoś trochę podobnego ;)

W oryginale była to zupa z czerwonej soczewicy z chili i trybulką - w moim wykonaniu bardziej odpowiednia będzie nazwa (w nawiasach podam składniki oryginalne):

Zupa z zielonej soczewicy z pili-pili
  • 350g zielonej soczewicy (org. czerwona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula (org. 2 szalotki)
  • 2-3 papryczki pili-pili (org. 1 duży strąk czerwonej chili)
  • 2 łyżki oliwy
  • ok 1,5l bulionu (org. 600ml wywaru warzywnego)
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • trochę soku z cytryny (i trybulka do wykończenia)
Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą. Cebulę i czosnek drobno posiekać, papryczki pokroić w plasterki (można usunąć pestki). W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek i papryczkę. Dodać soczewicę oraz bulion, gotować na wolny ogniu ok 20min, od czasu do czasu mieszając, aż soczewica będzie miękka. Doprawić do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Zupa jest gęsta i ostra, dobrze się komponuje z kawałkiem ziarnistej grahamki.


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.