na majówkę
17.5.09Maj mija i wypadałoby choć raz pojechać na majówkę. My wybraliśmy się w zeszłą niedzielę. W rolach głównych wystąpili: podwarszawskie lasy, jazda wozami, doborowe towarzystwo, no i pyszne jedzenie...
Jeśli chodzi o ten ostatni punkt programu, to ja zaproponowałam następujące smakołyki:
Rożki ze szpinakiem i fetą
- 1 op mrożonego ciasta francuzkiego
- 1/2 kg świeżego szpinaku
- 400g fety
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 surowe białko rozmieszane z odrobiną wody
Ciasto rozmrozić wg wskazówek na opakowaniu. Szpinak umyć, porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Blanszować chwilę i odcedzić. W misce rozgnieść ser i wymieszać razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dokładnie odsączony szpinak wymieszać z serem i doprawić.
Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinać kwadraty, łyżeczką nakładać farsz, sklejać boki razem a gotowe rożki posmarować białkiem. Piec w 200 st. C aż będą złote.
Tarta z zielonymi szparagami
Ciasto:
- 300g mąki
- 150g schłodzonego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 jajka
- 250ml śmietanki kremówki
- 50g startego sera żółtego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Z mąki, jaja, soli i posiekanego masła zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki, by się schłodziło. Obrać szparagi i pokroić na kawałki. Jajka, śmietanę, ser i przyprawy dokładnie wymieszać.
Rozłożyć ciasto w formie do tarty, wysypać fasolą lub ponakłuwać widelcem i podpiec w 200st. C, aż się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, rozłożyć na cieście szparagi i zalać śmietaną z jajami. Wstawić do piekarnika i zapiekać w 200st. C przez ok 25 min.
Pomidorki z serkiem łososiowym
- 500g dużych pomidorków koktajlowych
- 1/2 op. serka naturalnego typu Bieluch lub Filadelfia
- 1 mały jogurt bałkański
- 2 ząbki czosnku
- 100g wędzonego łososia
- sól, pieprz, szczypiorek
Pomidorki umyć, odciąć czubki, usunąć "wnętrzności" lekko osolić i postawić otworem do dołu ,by mogły obciec.
W misce wymieszać serek, jogurt, zmiażdżony czosnek i pociętego w niewielkie kawałki łososia. Delikatnie osolić i mocno popieprzyć. Faszerować pomidorki, na koniec można przystroić szczypiorkiem. Niestety bez foto, bo pomidorki faszerowałam tuż przed wyjściem
0 komentarze