rabarbar w wersji obiadowej
20.5.11
Bardzo pasował mi w wypiekach rabarbar doprawiony na ostro (imbirem, cynamonem, pieprzem), zatem postanowiłam wykorzystać go jako dodatek do mięsa. Wypadł w tej roli wyśmienicie. Jako mięso wystąpiła wątróbka drobiowa, która bardzo lubi kwaskowe dodatki. Do tego szparagi i wiosenny obiad jak marzenie ;)
Wątróbka z sosem z rabarbaru
(na 2 osoby)
- ok 350-400g wątróbki kurzej
 - 1 mała cebula
 - sól, pieprz, olej do smażenia
 
- 2 łyżki masła
 - ok 150-180 g rabarbaru
 - 2 łyżeczki brązowego cukru
 - imbir, świeżo zmielony pieprz do smaku
 - 1/3 szklanki wody
 
Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, posolić i popieprzyć. Cebulę posiekać. Rabarbar umyć i pokroić na ok 1 cm kawałki.
W rondelku roztopić masło, a na patelni olej. Na masło wrzucić rabarbar, dodać cukier i trochę wody. Gotować aż część rabarbaru się rozpadnie. Doprawić. do smaku. W tym samym czasie smażyć wątróbkę i cebulę na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieją. Jeśli używacie chutneya, to należy dodać dwie-trzy łyżki pod koniec smażenia i dusić 2-3 minuty. Resztę podać do gotowej wątróbki.
Do wątróbki z rabarbarem pasować będą ziemniaki z wody albo inne warzywo (szparagi gorąco polecam).
W rondelku roztopić masło, a na patelni olej. Na masło wrzucić rabarbar, dodać cukier i trochę wody. Gotować aż część rabarbaru się rozpadnie. Doprawić. do smaku. W tym samym czasie smażyć wątróbkę i cebulę na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieją. Jeśli używacie chutneya, to należy dodać dwie-trzy łyżki pod koniec smażenia i dusić 2-3 minuty. Resztę podać do gotowej wątróbki.
Do wątróbki z rabarbarem pasować będą ziemniaki z wody albo inne warzywo (szparagi gorąco polecam).
![]()  | 
| Wątróbka z chutneyem rabarbarowym, 2017 | 




4 komentarze
rabarbar do mięsa, to genialny dodatek:)
OdpowiedzUsuńgoh, też tak uważam :)
OdpowiedzUsuńjeszcze takiego połaczęnia nie widziałam. Odważnie i z pewnością smacznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, świetny pomysł
OdpowiedzUsuń