zupa na pierwszy dzień wiosny
22.3.12Obowiązkowo zielona. Koniecznie szpinakowa. Pomysł na zupę-krem wziął się z wpisu o wiosennych daniach na portalu ugotuj.to.
Szpinakowy krem z serem gorgonzola
(na 2 osoby)
- 500g świeżego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała szalotka
- 500ml bulionu warzywnego
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- oliwa
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 100g sera gorgonzola
- pestki słonecznika uprażone na suchej patelni
Szpinak umyć. Czosnek i szalotkę posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić posiekane warzywa. Dodać szpinak (można partiami) i dusić na średnim ogniu, często mieszając. Dodać bulion i zmiksować całość na krem. Chwilę jeszcze podgrzewać i doprawić do smaku. Na koniec dodać śmietankę i wymieszać dokładnie. Na talerze wyłożyć pokruszoną gorgonzolę i pestki słonecznika i zalać zupą. Można podawać z czosnkowymi grzankami. Smacznego!
4 komentarze
Przepiękna zupka!
OdpowiedzUsuńsliczne kolory !!
OdpowiedzUsuńja wczoraj robiłam również zielony krem ale z brokułowy z imbirem. Przepis niebawem ! ;)
OdpowiedzUsuńDzikowiec: dzięki :)
OdpowiedzUsuńa krem brokułowy z imbirem brzmi bardzo ciekawie....