zupa na pierwszy dzień wiosny

22.3.12

Obowiązkowo zielona. Koniecznie szpinakowa. Pomysł na zupę-krem wziął się z wpisu o wiosennych daniach na portalu ugotuj.to.


Szpinakowy krem z serem gorgonzola
(na 2 osoby)
  • 500g świeżego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • oliwa
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 100g sera gorgonzola
  • pestki słonecznika uprażone na suchej patelni

Szpinak umyć. Czosnek i szalotkę posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić posiekane warzywa. Dodać szpinak (można partiami) i dusić na średnim ogniu, często mieszając. Dodać bulion i zmiksować całość na krem. Chwilę jeszcze podgrzewać i doprawić do smaku. Na koniec dodać śmietankę i wymieszać dokładnie. Na talerze wyłożyć pokruszoną gorgonzolę i pestki słonecznika i zalać zupą. Można podawać z czosnkowymi grzankami. Smacznego!

Zobacz także

4 komentarze

  1. sliczne kolory !!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja wczoraj robiłam również zielony krem ale z brokułowy z imbirem. Przepis niebawem ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzikowiec: dzięki :)
    a krem brokułowy z imbirem brzmi bardzo ciekawie....

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.