morelowe muffiny

3.7.12

Szybkie babeczki, w sam raz dla niespodziewanych gości albo na poprawę humoru. Przepis wyciągnęłam z bloga Dorotus. W oryginale były śliwki, ja zrobiłam z morelami, ale myślę, że owoce mogą być dowolne. W każdym razie z kwaskowatymi morelami muffinki wyszły cudownie. Są lekkie, nieprzesadnie słodkie, w sam raz na letnie popołudnie.


Muffiny z morelami
(na ok 15 babeczek) 
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120g drobnego brązowego cukru 
  • 2 jajka, roztrzepane
  • pół szklanki oleju
  • 300g jogurtu (użyłam jogurtu pitnego)
  • 2 krople ekstraktu z wanilii
  • 6 moreli, pokrojonych na małe kawałki 
  • do posypania: cukier brązowy, kryształ
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Jak to z muffinami bywa: w jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej zmiksować mokre. Połączyć, mieszając niedbale łyżką. Na koniec dodać pokrojone morele i wymieszać raz jeszcze.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasta do 3/4 wysokości, posypać cukrem i piec ok 25 minut. Po upieczeniu wyjąc z formy i zostawić do przestygnięcia. Smacznego!




Zobacz także

3 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.