morelowe muffiny
3.7.12
Szybkie babeczki, w sam raz dla niespodziewanych gości albo na poprawę humoru. Przepis wyciągnęłam z bloga Dorotus. W oryginale były śliwki, ja zrobiłam z morelami, ale myślę, że owoce mogą być dowolne. W każdym razie z kwaskowatymi morelami muffinki wyszły cudownie. Są lekkie, nieprzesadnie słodkie, w sam raz na letnie popołudnie.
Muffiny z morelami
(na ok 15 babeczek) 
- 2 szklanki mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 120g drobnego brązowego cukru
 - 2 jajka, roztrzepane
 - pół szklanki oleju
 - 300g jogurtu (użyłam jogurtu pitnego)
 - 2 krople ekstraktu z wanilii
 - 6 moreli, pokrojonych na małe kawałki
 - do posypania: cukier brązowy, kryształ
 
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Jak to z muffinami bywa: w jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej zmiksować mokre. Połączyć, mieszając niedbale łyżką. Na koniec dodać pokrojone morele i wymieszać raz jeszcze.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasta do 3/4 wysokości, posypać cukrem i piec ok 25 minut. Po upieczeniu wyjąc z formy i zostawić do przestygnięcia. Smacznego!





3 komentarze
ciekawy przepis :D
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :)
babeczka idealna! pycha
OdpowiedzUsuńporywam jedną taką babeczkę :-)
OdpowiedzUsuń