sałatka z buraczkami i kozim serem
5.7.12
Buraki to dość niewdzięczne warzywo w przygotowaniu, ale warto pokonać niechęć do ich wszechbrudzącego soku, szczególnie teraz kiedy są młode i pyszne. W takie ciepłe dni, jak ostatnio, doskonale się sprawdzą w sałatce z kozim serem i sosem balsamicznym. Do tego kawałek bagietki i obiad mamy z głowy.
Sałatka z buraczkami i kozim serem
(na 2 osoby)
- 3-4 małe buraki
- 2-3 garście mieszanki sałat (fajnie jak są w niej liście botwiny)
- 100g koziej rolady
- sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/2 miodu, odrobina soli, świeżo zmielony pieprz.
Buraki ugotować (lub upiec) do miękkości i obrać ze skóry, a następnie pokroić w plastry lub półplasterki, w zależności od wielkości bulw. Ser pokroić w kawałki. W misce wymieszać sałatę, buraki i ser.
Przygotować sos: składniki dokładnie wymieszać (najlepiej w słoiku) i polać sosem sałatę. Podawać z świeżą bagietką. Smacznego!
4 komentarze
świetny przepis na lato.)
OdpowiedzUsuńuwielbiam buraczane sałatki! to nie prawda, że są niewdzięcznym warzywem, dobrze zrobione smakują wspaniale!:)
OdpowiedzUsuńPopieram :-)
OdpowiedzUsuńnatanna: dzięki!
OdpowiedzUsuńAntenka: niewdzięczne są tylko w obróbce, w smaku są wspaniałe :)