rewelacyjne spaghetti z krewetkami i kremowym sosem

29.11.12

Dzisiaj, na jesienną chandrę, zapodaję fantastyczny makaron z krewetkami. Sos do tych krewetek jest tak aromatyczny, tak kremowy, że nie sposób powstrzymać się od mruczenia z rozkoszy. Przynajmniej ja nie mogłam. To jedno z tych dań, po których ukradkiem wylizuje się patelnię ;). Może zdjęcia tego nie oddają (robione po ciemku i w pośpiechu), ale naprawdę warto się skusić...


Spaghetti z krewetkami w pikantno-kremowym sosie
(na 2 osoby)
  • 250g mrożonych krewetek (ja użyłam koktajlowych, ale można większe byle bez pancerzyków i ogonków)
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/2 cebuli (ew. szalotka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 niezbyt duża papryczka piri-piri
  • ok 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3-4 suszone pomidory
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz biały, siekana pietruszka
  • spaghetti (lub inny makaron.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Krewetki rozmrozić przelewając wrzątkiem i osuszyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pomidory i papryczkę pokroić w paseczki.
Na patelni roztopić masło, a następnie zeszklić cebulę i czosnek. Pod koniec dodać papryczkę i krewetki. Dolać wina i zwiększyć ogień. Chwilę gotować, aż sos się zredukuje. Następnie zmniejszyć ogień, dodać pomidory suszone oraz śmietanę - wymieszać i doprawić.
Na talerze rozłożyć makaron ugotowany al dente, na wierzch wyłożyć sos i posypać pietruszką. Podawać z kieliszkiem białego wina. Smacznego!




Zobacz także

3 komentarze

  1. z pewnoscia skusze sie na ten przepis, bo uwielbiam krewetki I sosy I makarony , pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no proszę jakie eleganckie danie:) pycha

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.