bok choy z grzybami shiitake
11.4.13
Obiecywałam, że postaram się zamieścić coś z kuchni wietnamskiej dla wegetarian i dziś tę obietnicę spełnię. Kapustę bok choy i shiitake moża kupić już gdzieniegdzie w Polsce, także nie powinno byc problemu z przygotowaniem (ewentualnie można eksperymentować z innymi warzywami i grzybami :)).
Bok choy z grzybami shiitake
(na 4 osoby)
- 500g młodej kapusty bok choy (jeśli dostaniemy tylko starszą, moża pociąć zgrubiałe głąby, na mniejsze kawałki i osobno obsmażyć, żeby zmiękły, przed przygotowaniem potrawy)
- 5-6 grzybów shiitake (suszone należy uprzednio namoczyć w gorącej wodzie)
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- sól, pieprz
- oleju do smażenia
Czosnek bardzo drobno posiekać, grzyby pociąć na mniejsze kawałki. Jeśli dysponujemy starszą kapustą, przygotować jak wyżej; jeśli młodą - wystarszy przepłukać i osuszyć.
W woku lub na patelni rozgrzać olej. Minutę smażyć czosnek, po czym dodać bok choy oraz grzyby i smażyć na średnim ogniu, mieszając. Gdy kausta zmniejszy objętość i ściemnieje, doprawić solą, pieprzem i sosem ostrygowym. Wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Podawać ciepłe razem z ryżem. Smacznego!
0 komentarze