curry z kurczakiem po wietnamsku
12.4.13
To już prawie koniec naszego pobytu w Wietnamie, zatem ten przepis może być ostatnią propozycją z kuchni wietnamskiej na jakiś czas. Curry, które kojarzy się nam przede wszystkim z Indiami, jest w różnych wariacjach robione w większości krajów Azji południowo-wschodniej. Ja osobiście uwielbiam ostre curry tajskie, ale myślę, że dosć łagodne, choć niemniej aromatyczne curry wietnamskie przypadnie wielu osobom do gustu.
Wietnamskie curry z kurczakiem
Cà ri gà
(na 4 osoby)
- 800g kurczaka (różne kawałki, np piersi i udka z kością)
- 1/2 dużej cebuli
- 5 szalotek
- 1 mała główka czosnku (czyli ok 4-5 dużych ząbków)
- 3 łodygi trawy cytrynowej, świeżej lub mrożonej
- 2 duże ziemniaki (lub 1 duży słodki ziemniak aka batat)
- 2 duże pomidory, bez skórki lub 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 łyżki curry w proszku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- mała puszka mleka kokosowego
- sól, pieprz
- olej
Kurczka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki, następnie pospolić, popieprzyć i posypać 1 łyżką proszku curry.
Czosnek, szalotki i trawę cytrynową drobno posiekać (jeżeli mamy świeżą trawę, należy zdjąć zewnętrzne, sztywne liście; jeśli jest podeschnięta, można ją namoczyć przez ok 25 minut, żeby zmiękła) i wymieszać z kurczakiem. Całość odstawić na 30 minut.
Rozgrzać olej w woku lub na patelni. Ziemniaki pokroić w kostkę i posypać drugą łyżką curry. Kurczaka i obsmażyć aż się zezłoci. Wyjąć kurczaka, a dodać ziemniaki (lub batata). Smażyć, aż się lekko zezłocą.
Cebulę pokroić w piórka, pomidory w kostkę.W garnku rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę, a następnie dodać pomidory i krótko gotować, aż się rozpadną. Do sosu dodać mleko kokosowe i chili, włożyć kurczaka i ziemniaki i gotować na małym ogniu ok 30 minut (sprawdzić czy ziemniaki i kurczak są miękkie). Podawać z ryżem, można wierzch posypać kolendrą.
0 komentarze