tarta z marakują i mango

4.4.13

Do naszego wyjazdu z Wietnamu pozostało już w sumie niewiele czasu, więc z lekkim niepokojem obserwuję przedłużającą się zimę w Polsce i staram się na zapas naładować akumulatory w tutejszym ciepełku. Ponad to raczę się marakują codziennie, testując ją samą, z jogurtem, w postaci napojów różnych, a także ciast. Jedno fenomenalne jadłam w lokalnej kawiarni i postanowiłam sama zrobić coś w ten deseń. Przepis pochodzi ze strony Kuchni, ale nieco go zmodyfikowałam i skróciłam czas pieczenia.  Z braku marakui można zrobić tartę z samym mango - oczywiście smak będzie inny, ale myślę, że tak samo egzotyczny i przywołujący wakacyjną atmosferę...


Tarta z marakują i mango
  • 200 g mąki
  • 100g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  •  1 jajko
  • szczypta soli
Do miski przesiać makę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać zimne, pokrojone w niewielką kostkę masło i wbić jajko. Dokładnie wymieszać widelcem, aż zrobią się grudki niczym mokry piasek. Następnie szybko zagnieść gładkie ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ciasto rozwałkować między dwoma płatami papieru do pieczenia i przełożyć do formy. Ponakłuwać widelcem lub piec z obciążeniem (np fasolą). Piec ok 15-20 min, aż ciasto się zrumieni (jeśli pieczemy z obciążeniem, wyjąć papier z fasolą po 15 minutach i podpiekać jeszcze 5 min).

Masa:
  • 1/2 szklanki miąższu mango
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 szklanki miąższu marakui, jeżeli nie chcemy mieć pestek, należy przetrzeć przez sito
  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (mleko, z którego korzystałam miało objętość 380g)
  • 3 jajka 
  • szczypta soli 
  • opcjonalnie: bita śmietana i cząstki mango do dekoracji
Mango zmiksować z sokiem z limonki i marakują na masę. Dodać kolejno jajka, mleko i szczyptę soli, po każdym składniku chwilę miksować. Wylać masę na podpieczony spód i piec 25-30 min (w oryginalnym przepisie 45-50 min) w 200°C. Chłodzić co najmniej kilka godzin w lodówce, można podać ze śmietaną i cząstkami mango. Gorąco polecam!





Zobacz także

4 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.