krewetki w sosie pomarańczowym

29.4.13

Wakacyjnych klimatów ciąg dalszy, czyli przepis na fantastyczne krewetki, podejrzany na niezawodnej Kwestii Smaku. Cytrusy i krewetki to genialne połączenie i jeżeli lubcie owoce morza - gorąco wam je polecam.


Krewetki w sosie pomarańczowym
(na 2 osoby)
  • 250 g krewetek Black Tiger (około 20 sztuk)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebulka szalotka
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2 łyżki oleju roślinnego - ja użyłam sojowego
  • listki świeżej kolendry
Na sos:
  • sok z 1 dużej, dojrzałej pomarańczy
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
Krewetki rozmrozić, jeśli są nieobrane - obrać i usunąć przewód pokarmowy (czarna "nitka" na grzbiecie). Umyć i osuszyć.
Wymieszać dokładnie w misce sok z pomarańczy, sok z limonki, sos rybny, cukier i mąkę ziemniaczaną.
Czosnek, chili, szalotkę posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce, tak samo postąpić z trawą cytrynową (wcześniej obrać ze zdrewniałych zewnętrznych liści i odciąć ok. 1 cm twardego końca).
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i przez minutę smażyć czosnek, szalotkę, imbir, trawę cytrynową i chili. Dodać drugą łyżkę oleju i wrzucić krewetki. Smażyć minutę na jednej stronie, po czym przewrócić wszystkie krewetki na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Wlać sos, zwiększyć nieco ogień i smażyć koleją minutę mieszając, aż sos zgęstnieje i oblepi dokładnie krewetki.Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym i posypane kolendrą. Smacznego!






Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.