kurczak zapiekany w sosie pomidorowym z mozzarellą
24.9.13
Jakiś czas temu mignęło mi piękne zdjęcie z Kwestii Smaku kurczaka zapiekanego z serem i oliwkami w sosie pomidorowym. Wyglądał tak smakowicie, że jak tylko zrobiłam domowy sos pomidorowy, po prostu musiałam go przygotować. Ponieważ zamierzałam użyć mozzarelli, nie łączyłam już sosu z mascarpone. Przepis jest bardzo prosty i idealny na jesienny wieczór.
Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym z mozzarellą
(na 2 osoby)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól, pieprz, słodka papryka
- oliwa
- 250ml domowego sosu pomidorowego lub sos przygotowany z : 1 puszki krojonych pomidorów, 1 małej cebuli, 2 ząbków czosnku, soli, pieprzu, garści świeżych listków tymianku
- 1 kula mozzarelli
- 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek, można pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć solą, pieprzem i papryką. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć kurczaka po kilka minut z każdej strony, aż się zrumieni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem pomidorowym.
Jeżeli nie mamy sosu, to jednocześnie ze smażeniem kurczaka należy w rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać pomidory, przyprawić do smaku i dusić ok 10-15 minut, aż sos zgęstniej.
Na wierzch ułożyć pokrojoną/porwaną mozzarellę oraz oliwki. Piec ok 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Podawać z razowym makaronem. Smacznego!
2 komentarze
nie mogłabym się mu oprzeć:)
OdpowiedzUsuńAntenka, to prawda, połączenie jest boskie :)
OdpowiedzUsuń