wegetariański gulasz

26.9.13

Tym razem będzie coś dla wegetarian. Jeszcze trochę możemy cieszyć się rozmaitością jesiennych warzyw i trzeba z tego korzystać, bo potem przyjdzie zima i zostanie groch z kapustą. Kupiłam zatem u Pana Ziółko małe cukinie, bakłażany, pomidory oraz jarmuż i postanowiłam zrobić z tego taki warzywny misz-masz a la gulasz. Z jarmużem z resztą mierzę się po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni, bo to bardzo zdrowe warzywo, które wreszcie zaczęło się pojawiać na rynku...


Wegetariański gulasz jesienny
(na 2 osoby)
  • 1 nieduży bakłażan
  • 2 małe cukinie - zielona i zółta
  • 2 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże liście jarmużu
  • 250ml passaty pomidorowej lub domowego sosu pomidorowego
  • sól, pieprz, listki tymianku, bazylii, rozmarynu
  • oliwa
Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w  plastry, lekko osolić i pozostawić w cedzaku.
Pozostałe warzywa umyć, osuszyć, pokroić w plastry lub w kostkę, jak wygodniej - pomidory wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Z liści jarmużu wyciąć twardy nerw i posiekać na paski. Bakłażana przepłukać i osuszyć.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić czosnek i cebulę, dodać bakłażana, cukinię i jarmuż - dusić ok 5-10 minut, aż lekko zmiękną. Posolić i popieprzyć, doprawić ziołami. Dodać pomidory, a następnie passatę lub sos i dusić na niezbyt dużym ogniu kolejne 5 minut. Podawać z ryżem, kaszami lub bagietką. Smacznego!



Zobacz także

5 komentarze

  1. wygląda bardzo smacznie, sama często robię ale mówię , że to leczo. Pozdrawiam i zapraszam do siebie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie, smacznie i kolorowo:) tak cudownie letnio wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakub(a? ;)), dzięk. Leczo, moim zdaniem, powinno mieć paprykę. Ja słodkiej papryki unikam, więc...
    Antenka, ślicznie dziękuję za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wreszcie porzadny przepis na gulasz. Rece opadaja, na poprzedniej stronie przepis zawieral glownie mrozony groszek i grzyby. Pycha, dziekuje za inspiracje. Dzis bedzie przepis wykorzystany.
    Powodzenia z jarmuzem. Mieszkam w stanach, tutaj jest dostepny w prawie kazdym sklepie. Ze wzgledu na to jaki jest zdrowy, dodaje go do prawie kazdej zupy. Ze wzgledu na dzieci(lekko twardy to zgryzienia czasem zostaje na lyzce) blenduje znaim dodam reszte warzyw, czyli uzywam jako bulionu. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moni, cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. Z jarmużem bardzo się polubiliśmy przez ostatnie 4 lata :)

      Usuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.