muffinki z gruszką i czkoladą

30.9.13

Coś w sam raz na niedzielny, jesienny podwieczorek. Muffiny z gruszką i czekoladą. Słodkie i rozpływające się w ustach. Dobrze jest użyć do nich twardych gruszek (moje niestety były nieco miękkie, więc w cieście nie odcinały się wyraźnie). 


Muffiny z gruszką i czekoladą
(na ok 15 sztuk)
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku (opcjonalnie)
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 duże, twarde gruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100g gorzkiej lub mlecznej (jak wolicie) czekolady
Gruszki obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.Nagrzać piekarnik do 200 st. C.
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir w proszku oraz cukier.
W drugiej misce roztrzepać jajko, a następnie wymieszać z mlekiem i olejem.Wymieszać składniki mokre z suchymi. Dodać gruszki i czekoladę, ponownie wymieszać. Wkładać do papilotek i piec ok 25 minut w nagrzanym piekarniku. Smacznego!

 

Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.