muffinki z gruszką i czkoladą
30.9.13
Coś w sam raz na niedzielny, jesienny podwieczorek. Muffiny z gruszką i czekoladą. Słodkie i rozpływające się w ustach. Dobrze jest użyć do nich twardych gruszek (moje niestety były nieco miękkie, więc w cieście nie odcinały się wyraźnie).
Muffiny z gruszką i czekoladą
(na ok 15 sztuk)
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku (opcjonalnie)
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 duże, twarde gruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 100g gorzkiej lub mlecznej (jak wolicie) czekolady
Gruszki obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.Nagrzać piekarnik do 200 st. C.
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir w proszku oraz cukier.
W drugiej misce roztrzepać jajko, a następnie wymieszać z mlekiem i olejem.Wymieszać składniki mokre z suchymi. Dodać gruszki i czekoladę, ponownie wymieszać. Wkładać do papilotek i piec ok 25 minut w nagrzanym piekarniku. Smacznego!
2 komentarze
porywam taka muffinkę, albo dwie do kawki:) mniammmm
OdpowiedzUsuńAntenka, śmiało :)
OdpowiedzUsuń