krem z cukinii z pieczonym czosnkiem
5.9.13
Wiem, wiem, staję się strasznie monotematyczna. Tylko cukinia i cukinia. Następny przepis, obiecuję, będzie na coś zupełnie innego. Ale dziś mam dla was fenomenalny przepis na cukiniową zupę. Cukinia nie jest bardzo wyrazistym warzywem, więc lubię podkręcić jej smak - dodać ostrego sera lub prażonych orzechów. Tym razem do głowy przyszło mi połączenie z pieczonym czosnkiem i był to strzał w dziesiątkę. Jeżeli użyjemy go z umiarem, nie będzie narzucał swojego aromatu, ale doda fantastyczny posmak. Do tego tost z serem i mamy idealny posiłek na wszesnojesienny wieczór. Polecam!
Krem z cukinii z pieczonym czosnkiem
(na duży gar; 4-6 osób)
- 1 kg cukinii
- 2 średnie ziemniaki
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- gałązka świeżego rozmarynu
- kilka gałązek świeżego tymianku i majeranku
- sól, pieprz, odrobina słodkiej papryki
- 1.5l bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki oliwy + 1 do czosnku
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. W małym naczyniu żaroodpornym umieścić ząbki czosnku (nieobrane), posypać rozmarynem i skropić oliwą. Zapiekać ok 10 minut, aż czosnek będzie miękki.
Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Następnie oddać ziemniaki oraz cukinię i chwilę smażyć. Zalać całość bulionem, zagotować, po czym zmniejszyć ogień, doprawić solą, pieprzem i ziołami i gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać część upieczonego czosnku (wyciśniętego ze skórek). Zdjąć garnek z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem, doprawić do smaku. Podawać z tostami i pozostałym czosnkiem (obranym) oraz upieczonymi listkami rozmarynu. Smacznego!
2 komentarze
cudowna zupa:)
OdpowiedzUsuńDzięki!
OdpowiedzUsuń