sałatka z tuńczykiem, fasolą i grillowanym haloumi

20.1.14

Kolejna propozycja z greckiej kuchni - mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość... Sałatkę można zrobić z duszonym szpinakiem i wtedy spokojnie starczy na lunch lub lekką kolację. Ja nieco odstąpiłam od oryginalnego przepisu i zrobiłam z rukolą. Niezwykle zasmakował mi jogurtowo-cytrynowy sos, który dopełnia całość i na pewno wykorzystam go nie tylko przy tej sałatce.


Sałatka z tuńczykiem, fasolą i grillowanym haloumi
(na 2 osoby)
  • 2 garście umytej i osuszonej rukoli (albo podduszonego szpinaku)
  • 1 puszka mixu 4 fasoli (użyłam takiego) - można też zrobić własny mix
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 250g sera haloumi (lub innego nadającego się do grillowania)
  • na sos: 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny, 3-4 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1/2 małego kubeczka greckiego jogurtu, szczypta soli i pieprzu
W misce wymieszać odsączoną fasolę, odsączonego tuńczyka, pomidorki poprzekrawane na połówki oraz rukolę. Rozłożyć do misek lub na talerze. W miseczce wymieszać dokładnie składniki sosu - doprawić do smaku. Ser pokroić na plastry grubości 1 cm.
Na mocno rozgrzanej patelni smażyć kawałki sera z obu stron, aż lekko zbrązowieją.Ułożyć ser na sałacie i ułożyć nań łyżkę sosu (jeśli jogurt był naprawdę gęsty, tak jak grecki być powinien - nie ma mowy o polewaniu). Podawać natychmiast ze świeżym pieczywem. Smacznego!




Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.