kofte kebaby i sałatka z grillowanym haloumi
11.1.14
Św. Mikołaj, a właściwie Św. Bazyl (w Grecji to on przynosi prezenty i to dopiero 1 stycznia), przyniósł mi w tym roku aż dwie książki o kuchni greckiej. Zamiast więc popadać w depresję z powodu zapowiadanych mrozów, odtwarzam sobie kreteńskie smaki we własnej kuchni. I tak na pierwszy rzut poszły przepisy z Recipes From My Greek Kitchen Reny Salaman. Książka podzielona jest sezonowo, więc - a jakże - przepis będzie zimowy. To okres kiedy je się dużo soczewicy, różnych rodzajów fasoli, sporo mięsa i serów. U mnie zagościły kebaby* z mielonego mięsa (lata okupacji tureckiej pozostawiły ślad również w kuchni) oraz saganaki, czyli grillowany ser z sałatą.
Kofte kebaby
(na 3-4 osoby)
- 500g mielonej jagnięciny lub wołowiny
 - 1 mała cebula
 - 1 łyżeczka suszonego oregano
 - 1 łyżeczka suszonego tymianku
 - 1 jajko
 - sól, pieprz
 - patyczki do szaszłyków
 
W misce wymieszać dokładnie mięso, posiekaną bardzo drobno cebulę i przyprawy. Dodać rozkłócone jajko i ponownie dokładnie wymieszać.  Mięsem oblepić dokładnie patyczki (nie za grubo, żeby grillowały się 
równo). Z tej porcji powinno wyjść ok 8 kebabów. Smażyć na patelni 
grillowej lub grillu z każdej strony, aż ładnie zbrązowieje. Podawać z ćwiartkami cytryny i czosnkowym sosem 
jogurtowym. Smacznego!
* Po prawdzie przepis oryginalny dotyczy keftethes, czyli kotlecików, ale ja miałam akurat ochotę na kebaby - skład jest taki sam.
Grillowany ser haloumi z sałatą
- 1 opakowanie sera kefalotyri lub cypryjskiego sera haloumi (u mnie był ten drugi, chyba też jest łatwiej dostępny w Polsce)
 - świeżo mielony pieprz
 - dwie trzy garście rukoli lub mieszanki sałat
 - 4 łyżki oliwy
 - 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
 
Wrzucić do miski umytą osuszoną rukolę. W słoiczku wymieszać oliwę z octem i polać sosem sałatę. Pokroić ser na 8 kawałków. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć ser z każdej strony kilka minut, aż będzie ładnie zgrillowany. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, jak tylko zacznie się złocić i przenieść kawałki sera na sałatę. Podawać natychmiast z nieodłączną ćwiartką cytryny. Smacznego!





0 komentarze