kotleciki z cieciorki z sosem tahini
30.1.14
Dopadła mnie zimowa niemoc. Obecnie królują u nas kasze, ziemniaki, mięsa przeróżne i kluski. W wersji najprostszej, sto razy przetrenowanej (co nie znaczy, że niesmacznej). Najchętniej zawinęłabym się w koc i przespała cały ten zimowy okres - nie mam siły wymyślać potraw, robić sesji zdjęciowych i pisać. Ale mam dla Was coś - jeszcze w klimatach greckich - sprzed wielkich mrozów. Potrawa sycąca i jak najbardziej nadająca się na zimniejsze dni.
Kotleciki z cieciorki z sosem tahini
(na 6 osób jako przystawka lub 2 osoby jako obiad; u mnie wyszło 14 sztuk)
- 1 puszka cieciorki
- 1 szalotka
- 1 jajko
- 50g sera kasseri (ja użyłam sera graviera, żeby pozostać w serowych kloimatach)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy+ dodatkowa do smażenia
- sól, pieprz
- sos tahini: 2 łyżki tahini, 2 łyżki ciepłej wody, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryby, 1 żabek czosnku, sól
W blenderze zmiksować cieciorkę, posiekaną cebulę, starty ser, oregano, czosnek i oliwę do uzyskania gładkiej masy. Przenieść masę do miski i wymieszać z tartą bułką. Doprawić do smaku, odstawić na 10 minut.
Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, doprawić do smaku.
Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki (brać na oko ok. 1 czubatą łyżkę stołową). Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć kotleciki partiami aż do zbrązowienia z obu stron (3-4 minuty). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać ciepłe z sosem tahini (ewentualnie można zastąpić sosem czosnkowym). Smacznego!
0 komentarze