sałatka z kukurydzą, borówkami i szynką parmeńską
16.7.14
Kolejna orzeźwiająca, wspaniale kolorowa letnia sałatka. Uwielbiam owoce w zestawieniu z serami czy mięsem, co chyba widać. Zatem po porzeczkach i wiśniach, przyszedł czas na borówkę. Jak tylko zobaczyłam ten przepis, z miejsca się zakochałam. Sałatka świetnie sprawdzi się jako przystawka lub dodatek do grillowanych mięs, u mnie wystąpiła razem z grillowanym łososiem. Poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami.
Sałatka z kukurydzą, borówkami i szynką parmeńską
(na 2 osoby)
- 1 kolba kukurydzy
- 2 średnie, mięsiste pomidory
- 2-3 garście mieszanki sałat (koniecznie z rukolą)
- 2 garście borówki amerykańskiej
- 3-4 plastry szynki parmeńskiej
- sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Kukurydzę obrać z liści oraz włókien i wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować ok 10 minut, odcedzić i wystudzić. Z wystudzonej kolby wykroić ziarna kukurydzy. Pomidory pokroić na kawałki. Borówki umyć i odcedzić. Sałatę umyć, wysuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki.
W misce wymieszać składniki sałatki. W słoiczku przygotować sos i polać nim sałatkę. Wymieszać i podawać. Smacznego!
3 komentarze
Ale wspaniale wyglada, taka kolorowa.
OdpowiedzUsuńPs, ale wkurza weryfikacja obrazkowa....
kolory tęczy na talerzu! bardzo fajna sałatka!
OdpowiedzUsuńNataleczka, dzięki. Niestety weryfikacja musi pozostać, zbyt dużo śmieci trafia do komentarzy, a ja nie jestem w stanie ich na bieżąco usuwać.
OdpowiedzUsuńKarmelitka, prawda? :)