letnia sałatka owocowa
21.7.14
Sałatkowa mania trwa, a skoro już dodaję do wszystkich owoce, to czemu nie zrobić owocowej sałatki. Pomysł na nią przyszedł mi do głowy, gdy zerknęłam na stronę Jamiego Olivera. Tyle kolorów i smakowitych kąsków na jednym talerzu! Zależało mi jednak na tym, żeby użyć słodkiego wina, które mam akurat otwarte w lodówce, stąd całkowita zmiana sosu. Poniżej znajdziecie mój przepis. Ta sałatka to genialny deser, gdy jest za ciepło by stać przy piekarniku. Owoce możecie oczywiście użyć dowolne.
Letnia sałatka owocowa z winnym sosem
(dla 4-6 osób)
- 1 niezbyt duży melon cantaloupe
- 6-8 moreli
- 2-3 garście czereśni
- 2-3 garście wiśni
- 2 garście czerwonej porzeczki
- 2 garście borówki amerykańskiej
- 1-2 garście malin
- garść listków mięty
- na sos: szklanka słodkiego czerwonego wina, 2-3 łyżki miodu, 1/2 łyżeczki kardamonu, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka skórki z cytryny, opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie sosu: wino, miód, sok wraz z skórką cytryny i przyprawy podgrzać w garnuszku, aż całość się zagotuje a miód rozpuści. Doprawić sos do smaku, jeśli jest potrzeba, i odstawić żeby wystygł. Wyciągnąć cytrynową skórkę.
Owoce umyć i osuszyć w miarę możliwości. Melona przekroić na pół, łyżką wybrać nasiona i wyrzucić. Z miąższu melona wkrawać kuleczki specjalną łyżeczką (można też pokroić w kostkę). Morele wypestkować i pokroić w ćwiartki. Czereśnie i wiśnie przekrawać na pół i wypestkować.Wszystkie owoce wymieszać w szklanej misce lub rozłożyć na dużym talerzu (tak się ładniej prezentują, ale sałatka zajmuje więcej miejsca w lodówce). Sałatkę zalać sosem, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać porwanymi listkami mięty. Można podawać z kleksem bitej śmietany lub jogurtu, albo bez niczego. Smacznego!
3 komentarze
w lecie nie ma nic lepszego!cudna:)
OdpowiedzUsuńcudowna :) z takim sosem :)
OdpowiedzUsuńAntenka, to prawda :)
OdpowiedzUsuńAsia, dzięki! Sosu wychodzi sporo, ale wyjadany/wypijany jest do końca :)