focaccia z sardelą i rozmarynem
23.7.14
Focaccia do doskonały dodatek do sałatek albo przekąska np na wieczorek filmowy. Postanowiłam zrobić ją z połowy ciasta z przepisu na pizzę z botwinką. Z dodatkiem pikantnej sardeli, cebuli i rozmarynu wyszła doskonale. Idealna pod zimne piwo.
Focaccia z sardelą, cebulą i rozmarynem
(na formę ok 22x28)
- połowa ciasta z przepisu na pizzę
- 1 puszka sardeli (anchovies) - użyłam greckich sardeli w doprawionym na ostro oleju, które były ze skórą i większe od anchovies przeważnie dostępnych u nas
- 1 mała cebula
- kilka gałązek rozmarynu
- oliwa
Ciasto przygotować zgodnie z instrukcją. Formę natrzeć oliwą. Gdy ciasto już wyrośnie, przenieść je do formy i rozciągnąć tak, by równo ją wypełniało. Zostawić przykryte szmatką na pół godziny. Nagrzać piekarnik do 220 st. C.Sardele odsączyć z oleju, większe podzielić na pół. Cebulę obrać i posiekać.
Zrobić w cieście wgłębienia palcem. Rozłożyć równo cebulę, sardelę i igły rozmarynu. Skropić oliwą. Piec ok 25 minut aż wierzch się lekko zrumieni. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
4 komentarze
Uwielbiam!! Twoje dodatki na pewno by mi smakowały ;))
OdpowiedzUsuńpycha:) chętnie bym zjadla:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka, koniecznie spróbuj.
OdpowiedzUsuńJustyna, Asia: cieszę się, że wygląda smakowicie.