maślankowe ciasto cytrynowe
28.10.14
Okej, według oryginalnego przepisu ciasto powinno być na maślance, ale wygląda na to, że nasz swojski kefir sprawdza się równie dobrze. Ciasto jest przepyszne, wilgotne i bardzo cytrynowe. W dodatku robi się je raz dwa, prawie tak szybko, jak znika. Gorąco polecam wszystkim wielbicielom cytrynowych wypieków. 
Maślankowe ciasto cytrynowe
(na blachę 22x28)
- 1.5 szklanki mąki pszennej
 - 3/4 szklanki drobnego cukru
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - 1 łyżka startej skórki cytrynowej
 - 1 duże jajko
 - 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
 - 1/3 szklanki śmietany lub jogurtu
 - 1/3 szklanki soku z cytryny
 - 4 łyżki oleju
 - odrobina ekstraktu z wanilii
 - na polewę: 1/3 szklanki soku z cytryny, 2 szklanki cukru pudru, opcjonalnie starta skórka cytrynowa
 
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sól. W drugiej misce wymieszać lub lekko zmiksować jajko, maślankę (lub kefir), sok z cytryny, śmietanę (lub jogurt), olej i ekstrakt z wanilii. Połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać łyżką do połączenia się składników (krótko!). Wlać masę do formy wyłożonej papierem. Piec ok 30 minut, aż ciasto leciutko się zarumieni (powinno jednak pozostać dość blade), a włożony weń patyczek powinien wychodzić suchy. Odstawić do wystygnięcia.
Przygotować polewę: mieszać cukier z sokiem z cytryny tak długo, aż utworzą jednolitą, błyszczącą masę (niezbyt zwarto i niezbyt lejącą - w razie czego należy dodawać cukru pudru lub soku, by uzyskać pożądaną fakturę). Lukrem polać ciasto (może być jeszcze nieco ciepłe) i zostawić do zastygnięcia co najmniej na godzinę, a najlepiej na noc (przykryć folią). Smacznego!





6 komentarze
bardzo lubię cytrynowe wypieki więc przepis zapisuję
OdpowiedzUsuńMniam, jakie puszyste! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrynowe ciasta, a i te z dodatkiem maślanki jakoś przypadają mi do gustu w 99% przypadków :) Muszę wypróbować Twój przepis!
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarze, ja też uwielbiam cytrynowe ciasta :)Tarta cytrynowa to najczęściej powtarzany u mnie wypiek.
OdpowiedzUsuńAleż cudownie mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę - ciekawe jak wyjdzie
OdpowiedzUsuń