omlet ze szpinakiem i fetą
30.12.14
W ostatnim tegorocznym poście mam dla Was propozycję na solidne śniadanie - omlet ze szpinakiem i serem feta. W sam raz na pokonanie posylwestrowej gastrofazy ;) Udanej zabawy i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Omlet ze szpinakiem i fetą
(na 1 osobę)
- 3 jajka
- solidna garść świeżego szpinaku
- 1 mała szalotka, pokrojoną w kostkę
- ok 50g sera feta pokrojonego w kostkę
- opcjonalnie kawałeczek boczku pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany (kremówki lub zwykłej)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- oliwa
Szpinak umyć i osuszyć. Jajka umyć, wbić do miseczki i dokładnie wymieszać z mąką, śmietaną, solą i pieprzem (z solą ostrożnie, bo feta jest słona). Do masy jajecznej dodać pokrojoną fetę.
Na małej patelni rozgrzać oliwę, a następnie zeszklić szalotkę (jeżeli używamy boczku, to podsmażyć go razem z szalotką). Dodać szpinak i smażyć chwilę aż płyn wyparuje. Doprawić gałką muszkatołową.
Wylać masę jajeczną, starając się ser i szpinak rozłożyć równomiernie po całej patelni. Gdy omlet się zetnie i od spodu przyrumieni, przerzucić go - przy pomocy talerza - na drugą stronę. Smażyć jeszcze chwilę, tak by omlet był równo przysmażony z obu stron. Podawać natychmiast. Smacznego!
0 komentarze