zupa z soczewicy na wędzonych żeberkach
1.12.14
Pora na kolejną zimową zupę. Znów z wkładką mięsną, ale to dlatego, że dostaliśmy domowej roboty wędzone żeberka. Coś niesamowitego - smak i aromat nieporównywalny z niczym, a wszystkie sklepowe wędliny mogą się schować (a nawet rączo oddalić). Część oczywiście skonsumowaliśmy od ręki, ale część postanowiłam przeznaczyć na zupę, bo marzyła mi się potrawa, która przejdzie tym wspaniałym, dymnym zapachem. Poniższe danie jest gęste i sycące, starczy zatem za cały obiad. Polecam!
Zupa z soczewicy na wędzonych żeberkach
(4 porcje)
- 4 wędzone żeberka wieprzowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka soczewicy
- 2 średnie ziemniaki
- pęczek włoszczyzny -przy czym część pora pokroiłam w plasterki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- sól, pieprz, słodka papryka
- oliwa
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, a następnie - wraz z pokrojonm porem - zeszklić na oliwie w garnku. Dodać umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną na kawałki włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i żeberka. Całość zalać wodą (1-1.5l w zależności jak gęstą zupę chcemy otrzymać). Gotować ok 5 minut. Dodać przepłukaną soczewicę. Gotować całość ok 15 minut pod przykryciem. Wyłowić włoszczyznę (w całości) i sprawdzić czy ziemniaki i soczewica są miękkie. Dodać passatę pomidorową oraz przyprawy - wymieszać i spróbować - ewentualnie doprawić do smaku. Podawać z ciemnym pieczywem. Smacznego!
0 komentarze