polędwiczki wieprzowe z cydrem i jabłkami
27.11.14
Karmelizowane jabłka świetnie sprawdzają się w deserach - to oczywista oczywistość. Ale doskonale wypadają również w daniach wytrawnych. Na przykład w towarzystwie polędwiczek wieprzowych suto podlanych cydrem. Przepis znalazłam na niezawodnej Kwestii Smaku i muszę powiedzieć, że jest genialny (moje zdjęcia niestety nie oddają boskości tej potrawy, ale zajrzyjcie do oryginału). Poniżej przytaczam go właściwie bez zmian, a jeśli ktoś nie lubi połączenia mięsa i owoców niech żałuje ;).
Polędwiczki wieprzowe z cydrem i karmelizowanymi jabłkami
(4 porcje)
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 cebulki szalotki
- 1/2 łyżki masła i 1 łyżka oleju
- 1/3 szklanki cydru
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub 1 łyżka świeżego)
- opcjonalnie: 4 łyżki calvadosu lub 2 łyżki octu jabłkowego (użyłam octu)
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 2 kwaśne i twarde jabłka (jak na szarlotkę, np. szara reneta, boiken)
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki cukru (dałam nieco więcej i brązowego)
Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości 1.5 cm. Oprószyć solą i pieprzem, odłożyć. Szalotki obrać i posiekać w drobną kostkę.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki (albo jeszcze cieniej). Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła i gdy zacznie skwierczeć włożyć oprószone cukrem jabłka, smażyć do zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i zrumienić z drugiej strony (u mnie za bardzo się nie zrumieniły, a bałam się, ze się rozpadną - niemniej jednak były pyszne). Odstawić.
Na większej patelni roztopić masło z olejem, układać polędwiczki od strony
przecięcia (na płasko) i smażyć przez około 1.5 minuty, przewrócić
mięso na drugą stronę, obłożyć cebulką i znów smażyć przez około 1.5
minuty. Wlać calvados jeśli używamy (lub ocet jabłkowy) i gotować przez
około pół minuty. Następnie dodać cydr, śmietankę oraz tymianek i
zagotować. Gotować przez około 2 - 3 minuty aż sos zgęstnieje a mięso
będzie całe ugotowane ale jeszcze miękkie (zbyt długie
gotowanie wysusza polędwicę). W trakcie gotowania doprawić w razie
potrzeby solą. Na koniec dodać jabłka do mięsa i zanurzyć je w sosie. Część jabłek się rozpadnie zagęszczając sos. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać z dzikim ryżem lub pęczakiem. Smacznego!
0 komentarze