tarta z cukinią, kozim serem i sosem balsamicznym

25.6.12

Są takie chwile kiedy patrząc na jakiś przepis wiem, że muszę go zrobić jak najszybciej. I tak właśnie było, gdy zobaczyłam dzisiejszy wpis na Kwestii Smaku. Tym bardziej, że w lodówce pokutowała - niczym wyrzut sumienia - cukinia. Poszłam co prawda na łatwiznę i zrobiłam tartę na gotowym francuskim spodzie, mimo to wyszła po prostu doskonała. Połączenie koziego sera, cukinii i sosu balsamico jest zaiste połączeniem niebiańskim.


Tarta z cukinią, kozim serem i sosem balsamicznym
(na 2 wygłodniałe osoby lub 4, jeśli podamy jeszcze jakąś sałatę)
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ja użyłam nie mrożonego)
  • 2 małe cukinie
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 100g sera koziego typu rolada
  • 120g sera typu feta z mleka koziego (lub zwykłej fety)
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • świeży tymianek i majeranek, pieprz, sól
  • na sos: 1/4 szklanki octu balsamicznego, 1 łyżka płynnego miodu
Jeśli ciasto jest mrożone, należy je rozmrozić, najlepiej w lodówce. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Ciasto lekko rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu i wyłożyć nim formę. Obciążyć ciasto, tak by nie wyrastało w czasie pieczenia (najlepiej drugą formą, nieco mniejszą albo fasolkami). Piec 15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 5 (patrząc, czy się nam nie spieka za bardzo).
W tym czasie cukinie pociąć w plasterki a cebulę i czosnek drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem, a następnie dodać cukinię, lekko posolić i smażyć, aż zmięknie.
Roladę i fetę pokroić w niezbyt dużą kostkę i w misce wymieszać z jogurtem (zostawić trochę fety do posypania wierzchu). Doprawić pieprzem i częścią świeżych ziół.
Na podpieczony spód wyłożyć jogurt z serem, a następnie cukinię. Wierzch posypać pozostałą fetą. Piec w 180 st C. przez ok 10 minut. 
W tym czasie przygotować sos: w małym garnuszku wymieszać ocet balsamiczny z miodem i zagotować, a następnie redukować na średnim ogniu ok 10 min. aż powstanie gęsty sos.
Tartę podawać posypaną świeżym tymiankiem i majerankiem z sosem balsamicznym.




Zobacz także

1 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.