piersi kaczki w sosie pomarańczowym
19.1.16
Ten przepis jest idealny na romantyczną kolację. Dość prosty, a efektowny, wykwintny, ale nie wymagający jakiejś kuchennej ekwilibrystyki. Średnio ogarnięta osoba jest w stanie go przygotować bez problemu. A rezultat jest po prostu zachwycający: miękka kaczka rozpływa się w ustach, a pomarańczowy sos z imbirem i żurawiną doskonale się z nią komponują. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, poniżej z moimi niewielkimi modyfikacjami.
Piersi kaczki w sosie pomarańczowym
z imbirem i żurawiną
(na 2 osoby)
- 2 piersi kaczki ze skórą (ok 200-250 g każda)
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 pomarańcze podzielone na cząstki i obrane z błonek
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżka żurawiny (oryginalnie rodzynki)
- 1/3 szklanki białego wina
- 100 g ugotowanego ryżu jaśminowego
Do miski włożyć żurawinę, starty imbir, skórkę pomarańczową, przyprawę piernikową oraz miód - wszystko wymieszać i odstawić. Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Piersi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinać na krzyż aż do mięsa. Rozgrzać olej na patelni, włożyć piersi skórką do dołu i smażyć na średnim ogniu ok 4-5 minut aż się ładnie zezłoci. Następnie przełożyć piersi na drugą stronę i smażyć kolejne dwie minuty. Mięso przyłożyć do piekarnika (pozostały tłuszcz z patelni zlać do słoiczka - jest idealny do pieczonych warzyw). Kaczkę piec 15-18 minut (w zależności jak mocno wypieczone lubicie mięso). Po tym czasie mięso wyjąć na talerz i odstawić na talerz na kilka minut (przykryć folią aluminiową), a następnie pokroić w plastry.
Przygotować sos: na patelnię po kaczce wlać soki, które wypłynęły w czasie pieczenia, dodać wino i zagotować. Gotować chwilę na dużym ogniu żeby płyn się mocno zredukował. Następnie dodać pozostałe składniki sosu i zagotować. Gdy sos zgęstnieje odstawić patelnię z ognia, dodać ugotowany ciepły ryż i pokrojoną w plastry kaczkę. Natychmiast podawać. Smacznego!
2 komentarze
Wspaniałe danie, uwielbiam kacze piersi z pomarańczami:)
OdpowiedzUsuńJa też :)
OdpowiedzUsuń