pizza bianca z kozim serem

11.1.16

Jakiś czas temu udało mi się kupić pyszne kozie sery z rodzinnej firmy Groser Grodziskie Sery Kozie. Ich gouda to czysta poezja i bardzo mnie smuci, że nie wiem kiedy znów będzie okazja jej posmakować. Drugi hit jakiego miałam okazję próbować, to wędzony ser z orzechami włoskimi. Sam w sobie jest doskonały, ale zapiekany jest objawieniem. Postanowiłam zrobić z obydwoma pizzę biancę - czyli taką "na czysto" żeby sos pomidorowy nie konkurował z kozimi wspaniałościami.  Dodałam jeszcze nieco wędzonego boczku (też z domowej wędzarni), pomidorki koktajlowe i nieco rukoli. Wyszła genialnie! Przepis na spód ściągnęłam ze strony White Plate - ciasto szybko się przygotowuje i jest raczej z tych co dość wyrastają (ale brzegi ładnie chrupią). Polecam!


Pizza bianca z kozim serem
(na 2 dość duże pizze lub kilka mniejszych)
  • 500 g mąki na pizzę (lub chlebowej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  •  ok 40 ml oliwy (ja dałam nieco więcej)
  • ok 200-300 ml ciepłej wody 
  • na wierzch: kozi ser, pomidorki koktajlowe, rukola, wędzony boczek w plastrach, szalotkasól, zioła
Do miski wsypać mąkę, sól i cukier, dodać rozkruszone drożdże i oliwę. Następnie dodawać stopniowo wodę i mieszać ciasto (ręcznie lub robotem) do uzyskania porządanej konsystencji. Ciasto powinno być jednolite, gładkie i lśniące, nie powinno się kleić i nie może być zbyt twarde. Uformować kulę, posmarować oliwą, przełożyć do miski, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło
Piekarnik rozgrzać do 250-280 st. C (u mnie wyżej niż 250 się nie da, ale nie stanowiło to problemu), podgrzać blachę lub kamień, na którym będzie się piekła pizza. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie (lub więcej) części i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Placki posmarować oliwą, posypać solą i ziołami (jeśli ich używamy). Rozłożyć na wierzchu plastry koziego sera, boczku, posiekanej szalotki i pomidorków. Można całość zostawić na 30 minut do wyrośnięcia albo piec od razu - w obu przypadkach pizza wychodzi znakomicie.
Ułożyć pizze na podgrzanej blasze (gorącym kamieniu) i piec ok 10-12 minut (trzymałam chwilę dłużej, bo piekłam w niższej temperaturze niż autorka przepisu). Po wyjęciu posypać rukolą i natychmiast podawać. Idealnie smakuje z kieliszkiem białego wina. Smacznego!



Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.