wieprzowina z kapustą bok choy
23.9.16
Azjatycki sklepik w pobliżu dawno zamknął podwoje, a do Pana Ziółko mogę zaglądać sporadycznie, na sobotni targ w Falenicy, bo targ w Fortecy działa w godzinach, w których zwykle siedzę w pracy. Na szczęście rzeczywistość mi sprzyja, ponieważ niedawno w mojej okolicy swój drugi sklep otworzyła Kooperatywa Dobrze, w którym można kupić różne dobre rzeczy (w tym, m.in warzywa od Pana Ziółko). Dzięki temu, gdy złapała mnie tęsknota za chińskimi smakami, mogłam zrobić wieprzowinę z kapustą bok choy. Danie wyszło znakomicie - gorąco polecam!
Wieprzowina z kapustą bok choy
(na 2 osoby)
- 1 nieduża polędwiczka wieprzowa
- 2 średnie główki kapusty bok choy
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżeczki miodu
- 1-2 łyżki sosu rybnego
- 1 mała papryczka chili, pokrojona i pozbawiona nasion
- pieprz syczuański
- 1 dymka, pokrojona na plasterki
- olej
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plasterki albo paski. Czosnek oraz imbir obrać i drobno posiekać. Kapustę umyć dokładnie i posiekać na kawałki (osobno łodygi, osobno liście). W woku lub na patelni rozgrzać mocno olej. Dodać czosnek oraz imbir i chwilę przesmażyć, aż zaczną pachnieć. Dodać mięso, sos sojowy, sos rybny i miód - wszystko wymieszać i chwilę smażyć, mieszając, żeby wszystkie kawałki się obsmażyły. Dodać chili, biała część dymki (posiekaną) oraz pokrojone kawałki łodyg bok choy'a. Smażyć znów ok 2 minut, aż łodygi nieco zmiękną. Na koniec dodać liście bok choy'a i doprawić pieprzem syczuańskim. Smażyć krótko, aż liście zmiękną, ale nie stracą koloru. Podawać samodzielnie posypane pozostałą dymką lub z ryżem/makaronem. Smacznego!
0 komentarze