schab wieprzowy z pieczarkami

26.9.16

Kolejna solidna potrawa obiadowa z wieprzowiną, ale co zrobić, przyszła jesień i od razu mój organizm pożąda solidniejszych dań. Może mało wyszukanych, ale prostych i takich domowych, jak u mamy ;). Jeśli tęsknicie za takimi smakami, to poniższa wieprzowina powinna przypaść Wam do gustu.


Schab wieprzowy z pieczarkami
  • 4-5 plastrów schabu wieprzowego
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie 1/3 szklanki białego wina
  • ok 200 ml bulionu
  • sól, pieprz, wędzona papryka, tymianek, majeranek
  • 1/3 małego opakowania śmietany 18% 
  • 1 łyżka masła
  • olej
Wieprzowinę umyć, osuszyć, nieco rozbić i okroić z tłuszczu i błon. Pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką. Cebulę i czosnek posiekać. Pieczarki obrać i posiekać na plasterki lub ćwiartki jeżeli są małe.
Na patelni rozgrzać olej i dodać mięso. Smażyć wieprzowinę aż zrumieni się z każdej strony. Następnie przełożyć do płaskiego rondla. Na pozostałym tłuszczu zeszklić czosnek z cebulą. Usmażone warzywa przełożyć do mięsa. Rondel ustawić na średnim ogniu i dodać wino, a gdy wyparuje dodać gorący bulion. Dodać zioła, przykryć garnek i zmniejszyć ogień. Dusić mięso ok 20 minut.
W międzyczasie na patelni rozpuścić masło i dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż lekko zbrązowieją, doprawić solą i pieprzem. Dodać je do mięsa na 10 minut przed końcem gotowania.
Na koniec do pudełeczka/miski ze śmietaną dodać ciepły sos by ją zahartować, a następnie całość dolać do sosu i szybko zamieszać. Gotować z minutę i ew doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i ulubioną sałatą. Smacznego!




Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.