makaron z sosem orzechowym i granatem
30.1.18
Makaron z sosem orzechowym to idealne danie zimowe. Ma milion kalorii, ale przecież orzechy są zdrowe, do tego nie wymaga wiele pracy. Pomysł podsunął mi wpis z magazynu Kuchnia dotyczący kuchni gruzińskiej, ale taki miks spokojnie mógłby powstać w kuchni bałkańskiej czy greckiej. Prawdę powiedziawszy o greckich granatach i orzechach myślałam, jak go robiłam... Moją wersję wzbogaciłam dodatkowo pieczonym bakłażanem, ale można poprzestać na samym sosie (a właściwie bardziej paście). Granat - moim zdaniem - jest obowiązkowy!
Makaron z sosem orzechowym, pieczonym bakłażanem
i pestkami granata
(4 porcje)
- 200 g orzechów włoskich
- liście z małego pęczka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka chili w proszku
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki melasy z granatów lub 1/3 szklanki soku z granatów (sprawdzi się sok słodko-kwaskowy, jeśli wyciskany z pestek, same pestki należy usunąć, jeśli jest zbyt kwaśny dodać odrobinę miodu lub syropu z agawy)
- 1/2 szklanki mleka lub więcej do uzyskania pożądanej konsystencji
- makaron penne
- pestki z 1/2 granata
- opcjonalnie: 1/2 bakłażana pokrojonego w kostkę i upieczonego
- kilka listków pietruszki lub mięty do dekoracji
Jeżeli używacie bakłażana, należy pokroić go w kostkę, obtoczyć w oliwie i ulubionych przyprawach i upiec (ok 20-25 min w 200 st C).
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu - odcedzając zachować nieco wody z gotowania.
Składniki pasty: liście pietruszki, czosnek, przyprawy i orzechy wraz z melasą/ sokiem z granatów i mlekiem zmiksować na pastę. Jeżeli jest zbyt gęsta, rozrzedzić mlekiem. Może mieć konsystencję pesto, moja bardziej przypominała pastę - i doskonale sprawdza się jako smarowidło np do krakersów, tak na marginesie! Wymieszać makaron z odrobiną wody z gotowania i pastą (oraz pieczonym bakłażanem jeśli dodajemy). Rozłożyć na talerze, posypać obficie pestkami granata i porwanymi listkami pietruszki/ mięty. Smacznego!
0 komentarze